Kampelička


Kampelička
 (spořitelní a záložní spolek) od r. 1910.

Zdroj: DVOŘÁČEK, Bohumil. Pohledy do minulosti Nového Města nad Metují. Nové Město nad Metují: Městský úřad, 1998, s. 39. ISBN 80-238-3095-3.
Vkladní list
Vkladní list
Vkladní knížka
Vkladní knížka
058
060
Členská knížka
060-1
060-2

Kampelička se lidově říkalo záložnám, které mají oficiální označení družstevní záložny nebo spořitelní družstva. Název kampelička vznikl podle Františka Kampelíka, který je zpopularizoval v polovině 19. století. 

Vznikat začaly už v 70. letech 19. století, jejich největší rozmach ale přišel až po roce 1900, kdy se také poprvé objevil název kampelička na počest českého buditele Františka Cyrila Kampelíka. Ten se sice samotného zakládání družstevních záložen nedožil, ale už od roku 1856 zabýval myšlenkou jejich vzniku.

Kampelička nebo-li družstevní záložna/spořitelní družstvo – je družstvo, jež poskytuje různé finanční služby, podobně jako banka. Je tedy možné u něj vést účet, žádat úvěr, nebo inkasovat úroky z uložených peněz dle uzavřené smlouvy. Zásadním rozdílem oproti bankám je skutečnost, že služeb záložny mohou využívat pouze členové družstva. Členství je podmíněno vyplněním přihlášky, zaplacením určitého poplatku a uzavřením smlouvy o vedení účtu.

http://www.financeproradost.cz/clanek/co-je-to-kampelicka

https://cs.wikipedia.org/wiki/Spo%C5%99iteln%C3%AD_a_%C3%BAv%C4%9Brn%C3%AD_dru%C5%BEstva

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru